Zadel ,het alles bepalende contactpunt!

Wij binden de strijd aan met zadelpijn. Anno 2020 zou geen enkele fietser meer last moeten hebben van zijn of haar zadel. Dat hebben we in onze fit studio vooral te danken aan de zadels van Specialized waar we sinds het begin al veel succes mee boeken tijdens bike fits.

Om het perfecte zadel voor elke fietser te vinden gebruiken we onder andere het Gebiomized drukpunt meetsysteem waarmee we kijken of de gewichtsverdeling op het zadel correct is en eventuele pijnpunten kunnen lokaliseren.
Daarna schakelen we over naar Retül om de algehele positie te kunnen analyseren en om de klachten op te lossen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je steeds last hebt van de voorkant van het zadel of misschien wel net van druk op de handen.

Zadelbreedte is de heilige graal gebleken

Het begon allemaal met smalle super harde zadels die door een stokoude ambachtelijke zadelmaker in Italië werden vervaardigd voor de racefietsers. De mountainbikers hadden iets meer geluk met de Turbomatic die over het algemeen iets zachter was.

Coppi in al zijn glorie met een getild zadel om het naar voren glijden te voorkomen

De huidige zadelbreedtes variëren van 130, 143, 155 en 168 mm. Wat we kunnen zeggen uit alle verkochte zadels wereldwijd is dat de grootse groep valt in de 143 en 155 mm categorie. De vroegere zadels waren vaak niet breder dan 130 mm op enkel uitzonderingen na. Je mag dus gerust stellen dat we te kort gedaan zijn in zitcomfort!

Maar sinds een jaar of 8 wordt er met behulp van meetprogramma’s en data van de eindgebruiker zadels gemaakt die écht het verschil maken.
Dit heeft ermee te maken dat zadelmakers als Specialized beter zijn gaan kijken naar de unieke behoeften van elke doelgroep. We gaan niet alleen meer uit van de mannelijke wedstrijdrenner maar er wordt ook geluisterd naar de vrouwen in het profpeloton. Daarnaast zijn er tegenwoordig verschillende stromingen in mountainbike ( cx, trail, enduro, downhill ) en is er de steeds groeiende markt van recreatieve (race)fietsers en gravel rijders. Elk met hun eigen wensen wat betreft prestaties en comfort.

Foto: Het nieuwe Specialized zadel met 3d geprinte Mirror technologie

Gebiomized toegepast in onze bike fits.

Het Gebiomized meetsysteem is voor ons een logische stap om toe te voegen aan ons meetprogramma. Deze software word door de grote zadelmerken gebruikt om informatie te verzamelen voor en tijdens de ontwikkeling van de nieuwe zadels. Deze info wordt gebruikt om de vorm te bepalen en welke kunststoffen er verwerkt worden in het zadel. En misschien nog het meest belangrijk, waar de padding uiteindelijk de beste ondersteuning biedt.

Aan padding en stijfheid van het zadel kunnen wij over het algemeen niets veranderen. Wat wel kan is via Gebiomized zadels laten maken die volledig op maat gemaakt zijn.
Dit zal slechts in enkele gevallen nodig zijn. Onze mening is dan ook dat er binnen al de zadels die verkrijgbaar zijn op de markt in 99% van de gevallen er wel eentje te vinden is die perfect past. En dat kunnen we voor jou vinden dankzij het zadeldruk systeem van Gebiomized.